- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Cukrowa, kolorowa posypka do ciastek i pierniczków
Posted By Ania On 14 listopada 2014 @ 20:12 In ABC pieczenia,Wielkanoc | 5 Comments
Jak wykonać kolorowy cukier do wypieków pokazałam w tym wpisie, a dzisiaj przepis na kolorową lukrową posypkę do ciasteczek i pierniczków. Wykonanie jest proste, wystarczy lukier, barwniki. ostry nóż i możecie wykonać posypkę w dowolnym kolorze.
Do wykonania posypki cukrowej będziecie potrzebować:
gęstego lukru
barwników spożywczych
tylki nr 2 lub pergaminowego rożka do wyciskania lukru (jak zrobić pergaminowy rożek przeczytacie w tym wpisie).
Przepis na lukier znajdziecie w tym wpisie. Lukier powinien być bardzo gęsty więc dodajcie więcej cukru aby lukier miał konsystencję pasty. Lukier możecie zabarwić na dowolny kolor. Z lukru wyciskamy paski, nie muszą być idealnie równe. Lukier odstawiamy do wyschnięcia. Gdy lukier zupełnie wyschnie kroimy go, ostrym nożem, na pół centymetrowe kawałki.
Posypkę możecie przygotować w dowolnym kolorze.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.