- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Cukrowa, kolorowa posypka do ciastek i pierniczków

Posted By Ania On 14 listopada 2014 @ 20:12 In ABC pieczenia,Wielkanoc | 5 Comments

Jak wykonać kolorowy cukier do wypieków pokazałam w tym wpisie, a dzisiaj przepis na kolorową lukrową posypkę do ciasteczek i pierniczków. Wykonanie jest proste, wystarczy lukier, barwniki. ostry nóż i możecie wykonać posypkę w dowolnym kolorze.

lukrowa_posypka_nm1

Do wykonania posypki cukrowej będziecie potrzebować:

gęstego lukru

barwników spożywczych

tylki nr 2 lub pergaminowego rożka do wyciskania lukru (jak zrobić pergaminowy rożek przeczytacie w tym wpisie).

Przepis na lukier znajdziecie w tym wpisie. Lukier powinien być bardzo gęsty więc dodajcie więcej cukru aby lukier miał konsystencję pasty. Lukier możecie zabarwić na dowolny kolor. Z lukru wyciskamy paski, nie muszą być idealnie równe. Lukier odstawiamy do wyschnięcia. Gdy lukier zupełnie wyschnie kroimy go, ostrym nożem, na pół centymetrowe kawałki.

Posypkę możecie przygotować w dowolnym kolorze.

lukrowa_posypka_nm3

lukrowa_posypka_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.