- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Choinki z lukru
Posted By Ania On 5 grudnia 2014 @ 00:03 In kalendarz adwentowy | 7 Comments
Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne dekoracje to dzisiejsza propozycja może Wam się spodobać. Choinki z lukru. Łatwe do wykonania, efektowne, będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.
Do wykonania choinek będziecie potrzebować:
– wafelki do lodów w kształcie rożków
– lukier
– tylkę do lukrowania z końcówką w kształcie gwiazdki
– barwniki spożywcze
– posypki cukrowe, cukrowe perełki
Przepis na lukier znajdziecie w TYM WPISIE.
Ponieważ lukier do przygotowania choinek musi być naprawdę bardzo gęsty, to ilość cukru potrzebnego do przygotowania lukru trzeba znacznie zwiększyć. Przygotujcie lukier według podstawowego przepisu i stopniowo dodawajcie kolejne porcje cukru. Lukier powinien mieć konsystencję pasty. Tylko taki lukier utrzyma się na waflowym rożku i ładnie zachowa kształt.
Lukier możecie przygotować w dowolnym kolorze lub zostawić biały.
Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zaczynając od podstawy wyciskamy lukier zapełniając wafelek miejsce po miejscu.
Jeżeli chcecie udekorować choinkę cukrową posypką trzeba to zrobić zanim lukier zastygnie.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.