- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Likier czekoladowy
Posted By Ania On 14 grudnia 2014 @ 00:12 In kalendarz adwentowy | 4 Comments
Dzisiejszy wpis przeznaczony jest wyłącznie dla dorosłych :). Pyszny likier kawowy, którego smak możecie zmodyfikować dodając cynamonu lub przyprawy korzennej. Idealny do popołudniowej kawy. Kremowy, czekoladowy, pyszny!
6 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki cukru kryształu
200 ml mleka skondensowanego ( niesłodzonego)
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/2 litra czystej wódki
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Mleko z cukrem kryształem doprowadzamy do wrzenia w niewielkim rondelku. Gotujemy na wolnym ogniu aż 1/3 płynu odparuje. Zestawiamy rondelek z ognia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do ciepłego mleka. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy ją do masy żółtkowej. Czekoladę wlewamy stopniowo, cienkim strumieniem. Gdy składniki dobrze się połączą wlewamy stopniowo alkohol.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na noc do lodówki. Likier w lodówce zgęstnieje.
Do likieru możecie dodać przyprawę korzenną lub cynamon, jeżeli chcecie otrzymać bardziej świąteczną wersję trunku.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.