- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Deser z tapioki i mango
Posted By Ania On 4 czerwca 2015 @ 05:55 In bez pieczenia,desery,z owocami | 4 Comments
Tapioka chyba na dobre zagości w mojej kuchni. W połączeniu z mlekiem kokosowym smakuje pysznie! Dzisiejsza wersja deseru został wzbogacona o mus z mango. Idealny deser na letnie dni.
1 puszka mleka kokosowego
1 dojrzałe mango
1/4 szklanki drobnej tapioki
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i wsypujemy tapiokę. Odstawiamy na godzinę, żeby ziarenka tapioki się namoczyły. Po tym czasie dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Podczas gotowania kuleczki tapioki staną się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Mango obieramy, odkrawamy plaster. Plaster kroimy na małe kosteczki. Pozostałe mango pozbawiamy pestki i miksujemy blenderem na gładki mus. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.
Nakładamy deser do pucharków lub małych szklaneczek. Na dno nakładamy warstwę musu, a następnie masę kokosową z tapioką. Wierzch dekorujemy mango pokrojonym w kostkę.
Mój przepis na deser z tapioki i mango znajdziecie też w nowym wydaniu magazynu Westwing.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.