Mini serniczki na zimno (z truskawkami)

Sezon truskawkowy w pełni. Pogoda również dopisuje, więc mini serniczki na zimno doskonale się sprawdzą jako deser na upalne dni.
mini serniczki na zimno z truskawkami_nm2

 

MINI SERNICZKI NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

 

500 g truskawek

1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego

2 żółtka

400 g mielonego twarogu

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki soku z cytryny
 

Skorupki jajek myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy w misce, dodajemy cukier i ucieramy na białą masę. Masę żółtkową łączymy z serem, dodajemy sok z cytryny i miksujemy aż masa serowa będzie gładka i jednolita.
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, mieszamy dokładnie aż cała żelatyna dobrze się rozpuści i nie będzie grudek i łączymy z resztą masy.
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki. Do pucharków (lub niewielkich szklaneczek) nakładamy na dno po 2 łyżki pokrojonych truskawek. Resztę truskawek delikatnie mieszamy z masą serową i przekładamy do pucharków.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Wierzch serniczków dekorujemy pokrojonymi truskawkami, kwiatkami stokrotek i liśćmi mięty.

 

Wydrukuj przepis

mini serniczki na zimno z truskawkami_nm5

mini serniczki na zimno z truskawkami_nm3

mini serniczki na zimno z truskawkami_nm4

One comment

  1. 14 czerwca 2015 o 20:53

    Twoja sernik wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

Leave reply

*

Back to Top