Ogórki tarte (kiszone) na zupę

Lubicie zupę ogórkową? Ja bardzo! To jedna z moich ulubionych zup. Jadnak mało przyjemne dla mnie jest jej przygotowywanie. Ścieranie kiszonych ogórków na tarce wywołuje nieprzyjemną, swędzącą wysypkę na rękach. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest ukiszenie tartych ogórków. Gdy przyjdzie ochota na zupę wystarczy odkręcić słoik :).

ogórki tarte na zupe_nm1

 

OGÓRKI TARTE (kiszone) NA ZUPĘ

 

3,5 kg ogórków gruntowych

3 łyżki soli kamiennej

do każdego słoika:

2 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia chrzanu (ok. 3 cm)

1 baldach kopru

 

Ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Do ogórków dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki puszczą sporo soku.

Do wyparzonych słoików wkładamy czosnek, chrzan i koper. Nakładamy ogórki razem z sokiem, który puściły. Ogórki lekko ubijamy. Słoiki zamykamy.

W czasie kiszenia część soku może wydostać się ze słoików, dlatego dobrze jest ustawić słoiki na tacy. Gdy najbardziej burzliwy etap fermentacji się zakończy wycieramy słoiki wilgotną szmatką żeby usunąć resztki soku.

Z tych proporcji wypełniłam 7 słoików o pojemności 600 ml.

 

Wydrukuj przepis

ogórki tarte na zupe_nm3

ogórki tarte na zupe_nm2

8 komentarzy

  1. 1 sierpnia 2015 o 16:09

    To coś dla mnie :D

  2. 2 sierpnia 2015 o 00:09

    Pychota :) Robię co roku z podobnego przepisu, nie dodaję żadnych przypraw, natomiast do odciśniętych z nadmiaru soku ogórków dodaję dużo posiekanego zielonego koperku. Ogórkowa z takich ogórków jest bardziej delikatna niż z tradycyjnie kiszonych, aromatyczna, polecam :)

  3. 4 sierpnia 2015 o 15:35

    Jak ja kocham takie genialne rozwiązania, które ułatwiają życie. Przy robieniu ogórkowej najwięcej czasu zajmuje tarcie, a tu proszę – można to zrobić raz i potem gotować w tempie ekspresowym. Super pomysł :)

  4. Arabell
    17 maja 2016 o 22:39

    Jak dlugo mozna przechowywac takie igorki np zrobie teraz a spozyje zima. Czy pasteryzowac j a jak tak to kiedy.

    • Ania
      2 czerwca 2016 o 08:28

      Ja mam jeszcze ogórki z zeszłego sezonu i są dobre. Jeżeli mają być mniej kwaśne to można po ustaniu procesu fermentacji krótko zapasteryzować, ale niekoniecznie. Ja nie pasteryzuję i nic się nie dzieje.

  5. Honorata
    1 czerwca 2016 o 22:50

    już od zimy czekam by wykorzystać ten przepis, mam juz ogorki, koper i chrzan. przeczytalam dokladnie opis, ale musze o cos zapytac. Jak juz nadzieje sloiki ogórkami to szczelnie zakrecic ? czy przez zakrecony sloik ma cos wyciekac ? ;) ile potem mogą stać takie ogórasy ? Pozdrawiam

    • Ania
      2 czerwca 2016 o 08:31

      Czasem, gdy słoik jest wypełniony po brzegi, może się zdarzyć, że w czasie fermentacji trochę soku wycieknie ze słoika. Nie musi się tak dziać, zależy to od intensywności fermentacji. Gdy etap burzliwej fermentacji minie wystarczy wytrzeć słoik szmatką.

  6. Daniella
    22 sierpnia 2017 o 07:29

    Ja najpierw kiszę ogórki w wielkim garze a potem ścieram ogórki na tarce, wkładam do słoików i pasteryzuję 20 minut

Leave reply

*

Back to Top