Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw. Kto nie próbował, tego naprawdę serdecznie namawiam do upieczenia takiego warzywnego smakołyku :). Wspaniale smakuje ciasto czekoladowe z burakami albo ciasto z dodatkiem marchewki. Warzywa w ciastach są niewyczuwalne w smaku i nadają ciastom wilgotności co sprawia, że długo pozostają świeże i smaczne.
90 g kokosu (wiórki)
1/2 szklanki mleka
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka potartej cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy jajka, cukinię, olej, mleko i sok z cytryny. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i sodę. Suche składniki dokładnie mieszamy i do składników płynnych dodajemy sypkie. Mieszamy krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Muffiny pieczemy około 20 minut w temp 180 190 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Piekłam bardzo smaczny chlebek z cukinią i figami, więc wiem, że takie babeczki na pewno będą pyszne.
Podsunęłaś mi pomysł, bo ostatnio kupiłam świeże daktyle. Myślę, że idealnie pasowałby do cukinii w cieście :)
cukinię w wypiekach lubię bardzo – babeczki na wielki plus!
Ja bardzo lubię ciasta z warzywami. Są wilgotne, ciężkawe… dla mnie idealne :)
Piękne wiesz Aniu.
I fajnie by było taką babeczkę do koszyczka ze święconką włożyć. :)
Pozdrawiam bardzo serdecznie! :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki