Muffiny z cukinią

Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw. Kto nie próbował, tego naprawdę serdecznie namawiam do upieczenia takiego warzywnego smakołyku :). Wspaniale smakuje ciasto czekoladowe z burakami albo ciasto z dodatkiem marchewki. Warzywa w ciastach są niewyczuwalne w smaku i nadają ciastom wilgotności co sprawia, że długo pozostają świeże i smaczne.

muffiny z cukinią3_nm 

MUFFINY Z CUKINIĄ

 

90 g kokosu (wiórki)

1/2 szklanki mleka

1 szklanka brązowego cukru

1/4 szklanki oleju roślinnego

2 łyżeczki soku z cytryny

3/4 łyżeczki sody

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka potartej cukinii

 

Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

W jednej misce łączymy jajka, cukinię, olej, mleko i sok z cytryny. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i sodę. Suche składniki dokładnie mieszamy i do składników płynnych dodajemy sypkie. Mieszamy krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Muffiny pieczemy około 20 minut w temp 180 190 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.

 

Wydrukuj przepis

muffiny z cukinią2_nm

muffiny z cukinią1_nm

5 komentarzy

  1. 14 marca 2016 o 10:34

    Piekłam bardzo smaczny chlebek z cukinią i figami, więc wiem, że takie babeczki na pewno będą pyszne.

    • Ania
      15 marca 2016 o 07:45

      Podsunęłaś mi pomysł, bo ostatnio kupiłam świeże daktyle. Myślę, że idealnie pasowałby do cukinii w cieście :)

  2. 14 marca 2016 o 17:44

    cukinię w wypiekach lubię bardzo – babeczki na wielki plus!

    • Ania
      15 marca 2016 o 07:45

      Ja bardzo lubię ciasta z warzywami. Są wilgotne, ciężkawe… dla mnie idealne :)

  3. 16 marca 2016 o 22:31

    Piękne wiesz Aniu.
    I fajnie by było taką babeczkę do koszyczka ze święconką włożyć. :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie! :)

Leave reply

*

Back to Top