- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Muffiny z cukinią
Posted By Ania On 14 marca 2016 @ 07:52 In muffiny i babeczki | 5 Comments
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw. Kto nie próbował, tego naprawdę serdecznie namawiam do upieczenia takiego warzywnego smakołyku :). Wspaniale smakuje ciasto czekoladowe z burakami albo ciasto z dodatkiem marchewki. Warzywa w ciastach są niewyczuwalne w smaku i nadają ciastom wilgotności co sprawia, że długo pozostają świeże i smaczne.
90 g kokosu (wiórki)
1/2 szklanki mleka
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka potartej cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy jajka, cukinię, olej, mleko i sok z cytryny. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i sodę. Suche składniki dokładnie mieszamy i do składników płynnych dodajemy sypkie. Mieszamy krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Muffiny pieczemy około 20 minut w temp 180 190 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.