- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Cukrowe świderki
Posted By Ania On 28 marca 2009 @ 21:16 In drożdżowe | 5 Comments
Ostatnio baaardzo polubiłam wypieki z drożdżowego ciasta. Dzisiaj polecam cukrowe świderki. Przepis znalazłam w książce „Wypieki i słodycze w domowej kuchni„. W oryginalnym przepisie jest dodatek skórki cytrynowej, z której zrezygnowałam oraz cukier waniliowy, który zastąpiłam prawdziwą wanilią. Do posypki cukrowej dodałam cynamon jakoś bardziej mi pasował do tych świderków niż skórka z cytryny.
4 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
50 dag mąki
Posypka cukrowa:
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczka cukru pudru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W czasie gdy drożdże rosną ucieramy masło z resztą cukru pudru na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy sól, jajka i wanilię. Wszystko dobrze miksujemy. Następnie dodajemy mąke i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem około 5 minut na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto na stolnice i przez chwilę wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przylepiać się do stolnicy. Odstawiamy ciasto na 15 minut.
Dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej części toczymy wałeczek długości około 30-35 cm. Cukier kryształ z cynamonem mieszamy i w takiej mieszance obtaczamy każdy wałeczek. Obtoczony wałeczek składamy na pół i dwukrotnie skręcamy. Uformowane świderki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy 15-20 minut aż świderki nabiorą ładnego złotego koloru.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.