- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Stroopwafels – holenderskie wafelki

Posted By Ania On 11 lipca 2009 @ 22:08 In gofry i wafle | 28 Comments

Jakiś czas temu z zagranicznych wojaży Kasia i Konrad przywieźli nam wafelki. Pyszne, słodkie, karmelowo-cynamonowe. Karmelowo-cynamonowy smak nadaje waflom masa, którą są przełożone, najistotniejszą rzeczą jest jednak smak samych wafli. I ten właśnie smak po wielu próbach udało mi się odtworzyć. Wafle tuż po wyjęciu z waflownicy są na tyle elastyczne, że można je formować w rożki, rurki lub miseczki do lodów. Pozostawione do ostygnięcia “na płasko” można przekładać dowolną masą albo chrupać “na sucho”.

wafle

 

STROOPWAFELS

 

400 g mąki

200 g miękkiego masła

130 g drobnego cukru

4 dag drożdży

1 jajko

2 łyżki śmietany

 
Drożdże rozcieramy ze śmietaną na gładką masę. Gdy drożdże zaczną pracować łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę. Można też ciasto włożyć na noc do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i pieczemy w waflownicy do momentu aż wafle będą rumiane. Jeżeli chcemy uformować z wafli rurki, rożki lub miseczki na lody trzeba to zrobic tuz po wyjęciu z waflownicy gdy wafle są gorące.
 

waflemix

wafle6


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.