- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Talarki waniliowe – małe, kruche ciasteczka

Posted By Ania On 3 sierpnia 2009 @ 06:05 In ciasteczka | 17 Comments

Kruche ciasteczka w kształcie talarków. Malutkie, takie na jeden kęs. Ich przygotowanie zabiera niewiele czasu i jest bardzo proste. Uroku dodają im widoczne ziarenka wanilii.

strona1

 

TALARKI WANILIOWE

 

250 g margaryny do pieczenia

120 g cukru

szczypta soli

1 łyżka mleka

350 g mąki

ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Margarynę miksujemy z cukrem, solą i mlekiem. Do masy dodajemy ziarenka wanilii i mąkę. Gdy  składniki się połączą formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Schłodzony wałek kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm.  Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

strona2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.