- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasteczka z nadzieniem daktylowym

Posted By Ania On 13 września 2009 @ 21:41 In ciasteczka | 19 Comments

Kolejny przepis ze strony Marty Stewart, który warty jest powtórzenia. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Nie przepadam za bakaliami – z wyłączeniem orzechów i bakalii w keksie z jednego tylko przepisu – ale to nadzienie jest wyjątkowo smaczne. Pachnie niezwykle świątecznie…

ciasteczka daktylowe

 

CIASTECZKA Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM

 

2 ¼ szklanki daktyli bez pestek

¾ napoju (soku) jabłkowego

1 ¼ szklanki mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej

¼ szklanki otrębów pszennych

¼ łyżeczki soli

¾ łyżeczki sody

2/3 szklanki brązowego cukru (ciemnego)

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

10 łyżek miękkiego masła

1 duże jajko

¼ szklanki musu niesłodzonego jabłkowego

 

Nadzienie: napój jabłkowy wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekane daktyle, gotujemy aż zmiękną, a płyn prawie wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy blenderem na puree.

Ciasto: Mąkę, otręby, sól i sodę mieszamy. Mikserem ucieramy masło i cukier. Dodajemy jajko, skórkę cytrynową i miksujemy aż masa będzie jednolita. W trzech porcjach dodajemy mąkę naprzemiennie z musem jabłkowym. Dzielimy ciasto na pół, formujemy prostokąty (będzie się łatwiej wałkować),  zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, oprószonymi mąką, kawałkami pergaminu na prostokąty. Na połówkę prostokąta nakładamy nadzienie daktylowe zostawiając 1,5cm margines ciasta, przykrywamy połówką bez nadzienia, zlepiamy brzegi. Pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z pieca studzimy ciasto przez 5 minut i ciepłe kroimy na małe kawałki.

 

ciasteczka daktylowe1

ciasteczka daktylowe2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.