- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Lody pomarańczowe

Posted By Ania On 15 września 2009 @ 16:51 In lody i sorbety | 15 Comments

Doskonałe nie tylko na upały. Kremowe, delikatne, pyszne… Nie mogą być inne skoro przygotowane są na bazie kremu angielskiego z przepisu Michela Roux. Do masy bazowej dodałam marmoladę pomarańczową z tego przepisu i odrobinę tartej skórki pomarańczowej.

lody pomaranczowe5

 

LODY POMARAŃCZOWE

 

500 ml mleka

125 g drobnego cukru

1 laska wanilii

6 żółtek

100 ml śmietany kremówki

1/4 szklanki marmolady pomarańczowej

1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

 

W rondelku, na średnim ogniu, podgrzewamy mleko, dwie trzecie cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Mleko doprowadzamy do wrzenia. W oddzielnej misce roztrzepujemy żółtka z pozostałym cukrem aż będą miały konsystencję rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlewamy do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką i ponownie wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łopatką do momentu aż krem będzie ją lekko oblepiał. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy co jakiś czas aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Zimny krem przecedzamy przez sitko.

Marmoladę i skórkę pomarańczową łączymy z zimną masą. Przekładamy do plastikowego pojemnika i schładzamy w lodówce. Schłodzoną masę przekładamy do maszyny do lodów i  postępujemy zgodnie z instrukcją maszynki. Do prawie gotowych lodów wlewamy cienkim strumieniem śmietankę przy włączonej maszynce i ukręcamy jeszcze około 10 minut.
Podajemy udekorowane wiórkami skórki pomarańczowej.

 

lody pomaranczowe1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.