- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Herbatniki korzenne z płatkami migdałowymi

Posted By Ania On 17 października 2009 @ 19:50 In ciasteczka | 15 Comments

Kruchością przypominają herbatniki Petitki, smakiem okrągłe ciasteczka korzenne . Proste w przygotowaniu. Zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka nadają się do dłuższego przygotowania. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.

1511

 

HERBATNIKI KORZENNE Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

 

3 szklanki mąki

½ łyżeczka sody

¼ łyżeczki soli

1 szklanka miękkiego masła

1 ½ szklanki brązowego cukru (ciemnego)

2 duże jajka

2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1 ½ sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki sproszkowanych goździków

¼ szklanki płatków migdałowych

 

W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Masło i cukier na puszystą masę, mikserem na średniej prędkości. Zmniejszyć prędkość, dodać jajka i przyprawy. Dodawać mąkę w trzech porcjach. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce co najmniej 1 ½ godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm, ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym ciastku ułożyć 3 – 4 płatki migdałowe. Płatki lekko wcisnąć w ciastko. Przed pieczeniem włożyć blachę z ciastkami na 5 minut do lodówki.

Ciasto zawinięte w folię można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.