Dzisiaj znowu pierniczki trochę inaczej. Po piernikowym dominie dla odmiany – piernikowe świeczniki.
Z ciasta piernikowego wycinamy gwiazdki lub inne, dowolne kształty. Ważne aby były w dwóch wielkościach. W mniejszych gwiazdkach wycinamy okrągłą foremką (lub kieliszkiem) otwór o około 2 – 3 mm większy od tealight’a. Ciasto pieczemy zgodnie z przepisem. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i udekorowane sklejamy, nakładając części „świecznika” na siebie.
super pomysł, bardzo mi się podoba!
Jakie fajniuchne! :-)
Rewelacyjny pomysł! Prześliczne :)
Super, bardzo orginalne i bardzo świateczne.
Dziękuje Ci bardzo za ten pomysł.
Pozwolisz, ze spróbuje zrobić podobnie na mój wigilijny stół?
Świetny pomysł! I kto powiedział, że świeczniki muszą być ze sklepu , te są boskie:)
cudeńka , ślicznie to wygląda
Przeginasz Dziewczyno! Rewelacyjne świeczniki:D I nie ma później problemu, gdzie trzymać świąteczne gadżety, bo się je zjada. Bomba!
alez cudenka!!!!!!!!! zachwycona jestem,swietny pomysl i wykonanie :)
Pozdrawiam :)
Wiesz co, to jest kuchenna perwersja… są piękne.
jesteś szalona – cudne .. cudne .. i czekam na następne pomysły :)
Jestem pod wrażeniem. Wspaniały pomysł. Święta z tak oświetlonym stołem nie uciekną w zapomnienie. ;-)))
genialna jestes!!!
These are so creative!
Fantastyczne! Ja będę piekła za jakieś 2 tygodnie dopiero :)
This is such a lovely idea, I had never seen it before!
Jak Ty to robisz, że takie cuda wychodzą.
Niesamowite !
Jesteś czarodziejką:)
świetne :D
Masz świetne pomysły :-) Muszę się zaopatrzyć w większe foremki, może uda mi się też zrobić takie świeczniki. Piękne!
Twoje pomysły, cierpliwość i zdolności są fantastyczne. Idę oglądać i zachwycać się dalej. :)
Znowu jestem pod wrażeniem. Poza tym, co za praktyczność. Gdy świecznik się znudzi, można go… zjeść. Świetny pomysł!
jestem pod wrażeniem….. no po prostu zaniemówiłam… chylę czoło.
Genialne! W tegoroczne Święta pozwolę sobie skorzystać z twojego fantastycznego pomysłu. :)
Tylko jedno pytanie: twój lukier jest z białkiem, tak? Czynisz z nim po prostu dzieła sztuki! Do tego jeszcze piękne zdjęcia…
tak, lukier to białko i cukier puder :)
gdyby zrobić je na dniach, to dałyby radę dotrzymać w pudełku do świąt? w sensie czy jeszcze pózniej byłyby zjadliwe, czy jednak troszkę za długo ? :)
Do dłuższego przechowywania polecam to ciasto piernikowe: http://namiotle.pl/4502/pierniczki-najlepsze-na-%C5%9Bwiecie/ albo to: http://namiotle.pl/1555/piernikowe-domino/
i te w szczelnej puszce wytrzymają spokojnie do Świąt i jeszcze zyskają na smaku :)
mam pytanie jakiego wymiaru gwiazdek Pani uzywala? pozdrawiam swiatecznie
Foremki mają w najszerszym miejscu 10 – 12 cm
A czy tylko w tej górnej gwiazdce robimy dziure na swieczke czy nie bedzie ona wystawac ponad??
ja robię dziurkę w górnej gwiazdce, a w dolnej lekko dociskam ciasto w tym miejscu gdzie będzie świeczka.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki