Żeby Was nie zanudzić to dzisiaj coś zupełnie nie piernikowego. Małe, zdecydowanie słodkie mleczno – kokosowe ciasteczka. Coś dla fanów draży mlecznych i rafaello – ciasteczka mają właśnie taki smak :). Ciasteczka są słodkie ale ja robiłam je w malutkich foremkach, takich o średnicy 2-3 cm, więc są idealne, takie „na jeden kęs”, do kawy.
Ciasteczka bardzo ładnie prezentują się w świątecznych paczuszkach.
15o g cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
2/3 szklanki pełnego mleka w proszku
1/2 kostki bardzo miękkiego masła
3 – 4 łyżki mocnego alkoholu
5 łyżek mleka w proszku do obtaczania ciasteczek
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem pudrem. Ja miałam kokos o dużych wiórkach więc zmieliłam go w blenderze na drobno. Do kokosu z cukrem dodajemy masło i alkohol i wyrabiamy masę aż składniki sie połączą. Teraz małymi porcjami, stopniowo dodajemy mleko w proszku do uzyskania właściwej konsystencji – takiej aby dało się z masy formować kulki.
Gdyby masa była za gęsta możemy dodać więcej masła lub alkoholu, gdyby była za luźna – dodajemy mleko w proszku. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy każdą w mleku w proszku i wkładamy do foremek. Ja mam malutkie foremki w różnych kształtach, które doskonale się nadają do tych ciasteczek. Jeżeli jednak nie posiadacie takich foremek to po uformowaniu kuleczek z masy można obtoczyć je w mleku w proszku wymieszanym z wiórkami kokosowymi – tak jak rafaello – i zostawić do zastygnięcia.
Ulepione ciasteczka wkładamy na noc do lodówki. Ciasteczka przygotowane w foremkach wyciągamy z foremek dopiero po zupełnym zastygnięciu masy. Masa ładnie tężeje, a po zastygnięciu nie trzeba ciasteczek przechowywać w lodówce – nic się z nimi nie stanie.
Przepraszam wszystkich, którzy zamieścili komentarze pod tym wpisem ale wystąpił jakiś błąd i po „naprawie” wpisu komentarze zniknęły :(
To ja chętnie coś napiszę. Właśnie schowałam do lodówki te ciasteczka i przepis już został dodany do ulubionych:) Robi się je szybko i przyznaje że kilka już zjadłam i są pyszne:) ja dodałam kropelkę aromatu rumowego do wódki i następnym razem 5 łyżek wódki.
Aniu, szampańskiej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku!:)
Dla wielbicieli draży mlecznych.. czyżby mowa o mnie? :] i mam wiórki w domu i foremki.. tylko zrobić! :D
rewelacyjne, smakują tak, jak lubię – kokosowo. nie przypuszczałam, że mogę sama zrobić coś, co zastąpi moje ukochane rafaello :) dzięki za wspaniały przepis. I proszę o podpowiedź: czym zastąpić alkohol, tak, żebym mogła tymi smakołykami podzielić się z dziećmi?
Pomiń alkohol, a gdyby masa była za gęsta dodaj trochę wody.
Wykonałam dziś w formie kulek:) Pyszne! Nareszcie mam „olbrzymie” draże mleczne:)
Zrobiłam je w wersjo wielkanocnej :) Z mała modyfikacją ponieważ nie posiadam foremek. Rozwałkowałam ciasto (grubo) i foremkami do pierników powycinałam kwiatki. Pyszne!
zrobiłam je dzisiaj!!!
tylko w formie kulek
są pycha tylko,że się nie do końca obkleiły kokosem :(
ale są naprawde genialne :D MNIAM
Też w końcu wypróbowałam – są boskie! : )
Jakie mleko w proszku najlepiej tu pasuje? bebiko czy inne?
Ja daję zwykłe mleko w proszku takie, które można dostać w markecie.
Te ciasteczka są znakomite. Jestem wielbicielką mleka w proszku i kokosa więc zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia :)
Jak długo można przechowywać te ciasteczka? I jaka jest ich konsystencja? Chciałabym je dodać do świątecznych paczek z ciastkami różnego rodzaju, ale czy nie rozpadną się w celofanowym woreczku obok pierniczków i kruchych ciastek?
Konsystencja zbliżona jest do nadzienia draży mlecznych. Nie rozpadną się. Ciasteczka są suche więc spokojnie 2 tygodnie wytrzymają.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki