- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasto bardzo czekoladowe
Posted By Ania On 23 stycznia 2010 @ 23:58 In ciasta | 19 Comments
Bazą do przepisu był przepis na “Sour cream chocolate cake” z How to be a domestic goddess Nigelli Lawson. Przepis nieco zmodyfikowała moja Mama. Ciasto jest naprawdę baaardzo czekoladowe. Dosyć słodkie, wilgotne i długo utrzymujące świeżość.
Do dekoracji ciasta zrobiłam lukrowe motyle, bardzo fajnie prezentują się na tle ciemnej czekolady :)
Ciasto:
200 g mąki
200 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki esencji waniliowej
150 ml kwaśnej śmietany
200 g masła
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki wody
2 łyżki oleju roślinnego
Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao)
75 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
30 g cukru pudru
125 ml kwaśnej śmietany
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem – tylko do chwili aż się połączą – i dodajemy pozostałe składniki. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane przekładamy je do dwóch blaszek 20 x 20 cm wyłożonych pergaminem i pieczemy dwa placki. Ciasto pieczemy przez około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto zaczyna odstawać od brzegów blaszki powinno być upieczone. Można dla pewności sprawdzić patyczkiem.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem i śmietaną. Do masy maślanej wlewamy wystudzoną – ale płynną – czekoladę i esencję waniliową. Ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka.
Masą przekładamy wystudzone placki oraz smarujemy boki i wierzch ciasta.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.