- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Maślane zawijańce z cynamonem
Posted By Ania On 7 lutego 2010 @ 15:37 In drożdżowe,pieczywo | 13 Comments
W oryginalnej wersji z tego przepisu wychodzą pyszne maślane rogaliki. Postanowiłam jednak przepis nieco zmodyfikować i upiekłam zawijańce z cynamonem. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Dobrze wyrasta i pięknie pachnie w czasie pieczenia.
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
40 g drożdży + 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
¼ szklanki cukru
65g miękkiego masła
1 jajko + 1 żółtko
5-6 szklanek mąki
30 g roztopionego masła
6 łyżek cukru + 2 łyżki cynamonu – do posypania
Wodę , drożdże i 1/2 łyżki cukru mieszamy mikserem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować i płyn zacznie bąbelkować. Dodajemy 1 1/2 szklanki mąki i miksujemy przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy mleko, cukier, sól, miękkie masło, jajko i żółtko. Miksujemy ciasto, z pomocą robota kuchennego, i wsypujemy po jednej szklance mąki. Miksujemy aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając ciastem kilka razy o blat. Dzielimy ciasto na 6 części i odstawiamy na 5 minut. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na prostokątny placek, 3 placki smarujemy obficie rozpuszczonym masłem i posypujemy cynamonowo – cukrową posypką. Placki z posypką przykrywamy plackami bez posypki cynamonowej. Każdy placek dzielimy – nożem do pizzy – na paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek zwijamy w roladkę. Roladki układamy w blaszce do pieczenia zostawiając między nimi 2-3 cm odstępu. Odstawiamy zawijańce do wyrośnięcia – powinny się trochę napuszyć, a wolna przestrzeń między zawijańcami powinna się wyraźnie zmniejszyć.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Gorące zawijańce smarujemy pozostałym, rozpuszczonym masłem.
Z tych proporcji wychodzi 20 sporej wielkości zawijańców.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.