- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Rozetki – chrupiące i kruche
Posted By Ania On 23 lutego 2010 @ 13:13 In ciasteczka,pączki, faworki,tłusty czwartek | 17 Comments
Do tej pory robiłam rozetki z tego przepisu. Ale kiedy na blogu Once Upon a Plate znalazłam trochę zmodyfikowany przepis postanowiłam go wypróbować. Niewielka zmiana proporcji znacząco zmieniła smak rozetek. Są bardziej kruche i delikatniejsze. Lepsze :)
2 jajka
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
olej do głębokiego smażenia
Do posypania:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu (ale niekoniecznie)
Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja zrobiłam to w dzbanku do koktailu. Gdy ciasto jest gładkie i nie ma w nim grudek odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest odpowiednio gęste. Powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Gdyby było za gęste dodajemy 2 – 3 łyżki mleka, gdy za rzadkie 2-3 łyżki mąki.
Rozgrzewamy olej. Przed pieczeniem zanurzamy foremkę na minutę w oleju. Następnie zanurzamy foremkę w cieście i natychmiast wkładamy do tłuszczu. Foremkę zanurzamy w cieście do 3/4 jej wysokości. Gdy zanurzymy ją całą ciasto oblepi foremkę i nie “odczepi się” od formy. Po kilku sekundach pieczenia rozetka “odczepi” się od foremki. Rozetki smażymy 20 – 30 sekund aż nabiorą złocistego koloru. Po wyjęciu z tłuszczu ciasteczka odsączamy na papierze.
Gorące rozetki posypujemy cukrem pudrem.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.