- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Wafle (andruty) – chrupiące i słodkie
Posted By Ania On 8 maja 2010 @ 11:05 In gofry i wafle | 11 Comments
Od paru dni ‘do poduszki’ podczytuję sobie książkę kucharską Marii Disslowej. Podczas lektury znalazłam kilka przepisów na wafle. Postanowiłam więc wygrzebać z zakamarków szafy waflownicę i oto są :) Wafelki. Słodkie i chrupiące. Jasne i złociste są zdecydowanie lepsze od tych bardziej wypieczonych. Na gorąco, tuż po wyjęciu z waflownicy można formować z wafelków różne kształty, dokładnie takie jak z wafli z tego przepisu. Można też między dwa wafle włożyć gałkę lodów – na zdjęciu wafelki z sorbetem malinowym.
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy, dobrze mieszamy aż składniki się połącza i ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na 10 – 15 minut. Rozgrzewamy waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownice lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki pieczemy na jasnozłoty kolor. Odkładamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy nadać wafelkom kształt miseczek, rożków lub rurek trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu wafle są twarde i chrupiące.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.