- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Guziczki toffi – domowy Twix :)

Posted By Ania On 26 czerwca 2010 @ 18:49 In ciasteczka | 26 Comments

Na blogu  FoodieWithFamily znalazłam super przepis. Trochę go zmieniłam bo lubię ‘ingerować’ w przepisy :). Ciasto pozostało jak w oryginale jednak do nadzienia dodałam masło orzechowe i migdały, a zamiast masy toffi z mleka skondensowanego użyłam roztopionych krówek. Guziczki są wyśmienite. W zasadzie nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Są wprawdzie bardzo słodkie ale dodatek soli do ciasta i masła orzechowego do nadzienia równoważy słodycz. Smakują jak połączenie batonika Twix ze Snickersem :).

 

GUZICZKI TOFFI

 

125 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli morskiej

3/4 szklanki cukru kryształu

2 szklanki mąki

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

200 g cukierków “krówek”

1 łyżka masła

kilka łyżek masła orzechowego (ja użyłam takiego z kawałkami orzechów)

całe migdały bez skórki (do jednego guziczka jeden migdał)

polewa czekoladowa (ja użyłam gotowej, mlecznej)

 

Masło, cukier, wanilię i śmietanę łączymy w misce. Masło musi być naprawdę miękkie, tak aby dało się składniki  wymieszać łyżką. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy mąkę i rozcieramy ciasto (najlepiej widelcem). Mają powstać bardzo drobne, sypkie okruszki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że gdy nabierzemy okruszki na dłoń i raz zaciśniemy powinien powstać zwarty wałeczek.

Formę na mini muffiny smarujemy masłem. Wsypujemy po łyżce ciasta w każde zagłębienie. Ciasto lekko ubijamy trzonkiem drewnianej łyżki i ponownie dosypujemy ciasto. Ja mam formę z firmy Wilton, taką na 24 mini muffiny i ilość ciasta z podanych proporcji idealnie na tą formę pasuje. Ciasto ubijamy na spodzie i bokach formując spód i ścianki o grubości 0,5 cm. Mają powstać takie ‘foremki’ z ciasta.

Ciasteczka – foremki pieczemy w temperaturze 175 stopni do momentu aż  brzegi staną się złociste. Z formy wyjmujemy dopiero gdy  zupełnie ostygną.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki z 1 łyżką masła.

Do wystudzonych ‘foremek’ ciasteczkowych nakładamy po 1 łyżeczce masła orzechowego. Na masło orzechowe dajemy migdał i zalewamy ciepłą masą krówkową. Nakładając masę pamiętamy, że na wierzchu będzie jeszcze polewa. Gdy masa krówkowa zastygnie wylewamy na wierzch trochę polewy, tak aby nie przelała się tylko ładnie pokryła masę krówkową.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.