- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasteczka czekoladowo – kawowe

Posted By Ania On 19 października 2010 @ 16:03 In ciasteczka | 43 Comments

Te ciasteczka to coś dla amatorów gorzkiej czekolady. Wspaniały smak, słodycz ciasteczek przełamuje dodatek naparu kawy. Rozpływają się w ustach. Są tak kruche i delikatne, że trzeba bardzo ostrożnie zdejmować je z blaszki. Moje są wielkości 1,5 cm. Można zrobić większe ale dla mnie im mniejsze ciasteczka tym bardziej urokliwe. Pyszne są, polecam!

 

CIASTECZKA CZEKOLADOWO – KAWOWE

 

300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

1/2 szklanki cukru pudru

200 g masła

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Do utartej masy maślanej dodajemy rozpuszczona, przestudzoną czekoladę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kawę. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy obie mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozetki. Nie przekładajcie do rękawa od razu całego ciasta tylko nakładajcie małe porcje – wtedy ciasto wyciska się łatwiej. Wyciskamy małe ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180 190 stopni przez 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.

Z tych proporcji wychodzą 4 blaszki ciastek o wielkości 1,5 cm.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.