- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Trufle w gorzkiej czekoladzie

Posted By Ania On 21 grudnia 2010 @ 20:45 In bez pieczenia | 12 Comments

Dzisiaj coś dla tych, którzy nie mają czasu piec. Trufle robi się szybko i są mało skomplikowane. Dla nadania im świątecznego charakteru dodałam do nich pokruszonych ciastek korzennych. Trufle, zawinięte w ‚cukierkowe’ papierki i zapakowane w ładne pudełeczko, będą sympatycznym świątecznym prezentem.

 

TRUFLE  W  GORZKIEJ  CZEKOLADZIE

 

200 g  kruchych ciasteczek

50 g  ciastek korzennych

50 g miękkiego masła

3 łyżki kakao

5 łyżek mocnego alkoholu

1/4 szklanki mleka w proszku

1 łyżka cynamonu

150 g  gorzkiej czekolady

1/2 szklanki migdałów w płatkach

 

Ciastka kruszymy na drobne okruszki. Można malakserem, można zmielić w maszynce do mięsa, można też włożyć ciastka do grubszego woreczka (np. na mrożonki) i pokruszyć je wałkiem do ciasta. Ja zmieliłam ciastka w malakserze. Do zmielonych ciastek dodajemy masło, kakao, mleko w proszku, cynamon i alkohol. Miksujemy do uzyskania jednolitej  konsystencji. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i schładzamy je w lodówce. Gdyby masa była za gęsta dodajemy alkoholu, gdyby była za luźna dodajemy mleko w proszku.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodajemy migdały. Schłodzone trufle obtaczamy w czekoladzie. Kulki najlepiej obtaczać w czekoladzie po jednej sztuce, tak aby masa nie ogrzała się i nie rozmiękła w gorącej czekoladzie. Pokryte czekoladą trufle odkładamy na pergamin do zastygnięcia./em>

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.