- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Babka kukurydziana

Posted By Ania On 14 maja 2011 @ 18:34 In babki i keksy | 17 Comments

Ta babka to coś dla amatorów wypieków z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsza po wystudzeniu niż jedzona tuż po wyjęciu z pieca. Dosyć zbita, ale jednocześnie delikatna i lekko piaskowa – tej piaskowej struktury nadaje babce mąka kukurydziana.

 

BABKA KUKURYDZIANA

 

100 g bardzo miękkiego masła

1 szklanka cukru

5 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mocnego alkoholu (koniak, rum)

skórka otarta z połowy cytryny

2 łyżeczki esencji waniliowej

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy esencję waniliową i po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy gdy dodane poprzednio całkowicie połączy się z masą. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do mąki dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę łączymy z masą jajeczną i ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Pod koniec ucierania dodajemy alkohol.

Ciasto przekładamy do keksówki (11 cm x 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Skórkę cytrynową możecie zastąpić skórką z pomarańczy, a esencję waniliową ziarenkami laski wanilii.

 

Patchworkowe podkładki, które widać na zdjęciach uszyłam sama i można je zobaczyć  TU.


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.