- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Babka kukurydziana
Posted By Ania On 14 maja 2011 @ 18:34 In babki i keksy | 17 Comments
Ta babka to coś dla amatorów wypieków z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsza po wystudzeniu niż jedzona tuż po wyjęciu z pieca. Dosyć zbita, ale jednocześnie delikatna i lekko piaskowa – tej piaskowej struktury nadaje babce mąka kukurydziana.
100 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mocnego alkoholu (koniak, rum)
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki esencji waniliowej
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy esencję waniliową i po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy gdy dodane poprzednio całkowicie połączy się z masą. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do mąki dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę łączymy z masą jajeczną i ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Pod koniec ucierania dodajemy alkohol.
Ciasto przekładamy do keksówki (11 cm x 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Skórkę cytrynową możecie zastąpić skórką z pomarańczy, a esencję waniliową ziarenkami laski wanilii.
Patchworkowe podkładki, które widać na zdjęciach uszyłam sama i można je zobaczyć TU.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.