- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasto orzechowo – migdałowe
Posted By Ania On 13 sierpnia 2011 @ 07:51 In ciasta | 10 Comments
Czegoś keksopodobbnego ostatnio mi się zachciało. Zmodyfikowałam więc nieco przepis na keks świąteczny i upiekłam ciasto z dodatkiem migdałów i laskowych orzechów.
250 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
5 łyżek śmietany
1 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobno mielonych orzechów lub/i migdałów
200 g grubo posiekanych orzechów lub/i migdałów
szczypta soli
Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy żółtka. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę, orzechy, migdały i śmietanę. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Pianę łączymy z ciastem delikatnie, najlepiej łyżką – bez pomocy miksera.
Ja piekłam ciasto w silikonowej blaszce o wymiarach 25 x 25 cm. Temperatura pieczenia 170 stopni, czas pieczenia około 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.