- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Trdlo (trdelnik)
Posted By Ania On 4 stycznia 2012 @ 17:39 In drożdżowe | 42 Comments
Smak tych przepysznych, cynamonowych zawijańców poznałam na jarmarku bożonarodzeniowym w Pradze. W oryginale pieczone są na drewnianych wałkach nad ogniem. Obtoczone w cukrowo – cynamonowej posypce, jedzone na ciepło są naprawdę pyszne. Z braku oryginalnego sprzętu wykorzystałam do ich upieczenia butelki po piwie (poj. 0,33 l), które spisały się całkiem nieźle :). Przepis na czeski trdelnik wzięłam z tej strony .
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
200 ml mleka
25 g drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier kryształ
cynamon mielony
3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski miksera wsypujemy resztę mąki, cukier puder, sól. Dodajemy jajka, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, wanilię i mleko. Mikserem (hakiem) wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto jest luźne i lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wyrabiamy przez chwilę podsypując mąką. Dzielimy ciasto na 12 części.
Butelki myjemy i dokładnie osuszamy. Cukier kryształ mieszamy z cynamonem (w dowolnych proporcjach, tak jak lubicie) i wysypujemy na dość duży, płaski talerz.
Z ciasta formujemy dość długie i cienkie wałeczki. Rozwałkowujemy je na cieniutkie paski o szerokości około 5 cm. Każdy pasek smarujemy roztopionym masłem. Pasek ciasta nawijamy (na zakładkę) na butelkę w ten sposób aby strona posmarowana masłem była na wierzchu. Ciasto nawinięte na butelkę obtaczamy w posypce. Wstawiamy butelki do piekarnia. Trdlo pieczemy 'na stojąco’ :).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciasta i ilości nawiniętych warstw).
Najpyszniejsze na ciepło :).
Jak wygląda ciastko na butelce możecie zobaczyć na TYM zdjęciu
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.