- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Bułeczki z serem
Posted By Ania On 24 stycznia 2012 @ 20:37 In drożdżowe,pieczywo | 10 Comments
Nieco inne, niż zwykle, ciasto drożdżowe. Ta ‘inność’ to dodatek gotowanych ziemniaków do ciasta. Kiedyś piekłam rogale z dodatkiem ziemniaków. Rogale z tego przepisu były delikatne i puszyste. Ciasto na bułeczki z serem jest inne. Cięższe i mniej puszyste ale jednocześnie delikatne i miękkie.
1 1/2 szklanki ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczki soli
3 jajka
80 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 1/2 szklanki mąki
Zaczyn:
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
60 g świeżych drożdży
Masa serowa:
350 g serka waniliowego
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zaczynu łączymy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki (ja zmiksowałam blenderem) łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest klejące ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrabiamy na blacie podsypując (jeżeli trzeba) mąką. Wyrobione ciasto (ma być lekko klejące) odstawiamy i przygotowujemy masę serową.
Natłuszczoną ręką odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i nakładamy na środek masę serową. Ciasto zlepiamy jak pączki. Układamy w formie (zlepieniem do dołu) w 2-3 cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni do chwili aż bułeczki będą lekko brązowe. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości bułek.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.