- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Bułeczki z serem

Posted By Ania On 24 stycznia 2012 @ 20:37 In drożdżowe,pieczywo | 10 Comments

Nieco inne, niż zwykle, ciasto drożdżowe. Ta ‚inność’ to dodatek gotowanych ziemniaków do ciasta. Kiedyś piekłam rogale z dodatkiem ziemniaków. Rogale z tego przepisu były delikatne i puszyste. Ciasto na bułeczki z serem jest inne. Cięższe i mniej puszyste ale jednocześnie delikatne i miękkie.

 

BUŁECZKI  Z  SEREM

 

1 1/2 szklanki ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków

1/3 szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczki soli

3 jajka

80 g roztopionego masła

1/2 szklanki cukru pudru

3 1/2 szklanki mąki

Zaczyn:

1/4 szklanki ciepłego mleka

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki

60 g świeżych drożdży

Masa serowa:

350 g serka waniliowego

1 jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki zaczynu łączymy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ziemniaki (ja zmiksowałam blenderem) łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest klejące ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrabiamy na blacie podsypując (jeżeli trzeba) mąką. Wyrobione ciasto (ma być lekko klejące) odstawiamy i przygotowujemy masę serową.

Natłuszczoną ręką odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i nakładamy na środek masę serową. Ciasto zlepiamy jak pączki. Układamy w formie (zlepieniem do dołu) w 2-3 cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni do chwili aż bułeczki będą lekko brązowe. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości bułek.

Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.