- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Mazurek morelowo – migdałowy

Posted By Ania On 6 marca 2012 @ 19:52 In mazurki,Wielkanoc | 21 Comments

Chociaż słońce bardzo nieśmiało przegania zimę to Wielkanoc już się zbliża wielkimi krokami. Z tej okazji proponuję Wam mało czasochłonny mazurek :). Mazurek jest prosty w przygotowaniu, jego bazą są suche wafle.  Mazurek ozdobiłam białą i gorzką czekoladą – kratki na waflu potraktowałam jak kanwę i czekoladą ‚wyszyłam’ na mazurku świąteczny wzorek.

 

MAZUREK MORELOWO – MIGDAŁOWY

 

2 suche wafle

250-300 g suszonych moreli (wybierzcie miękkie i mięsiste)

100 g płatków migdałowych

1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy

czekolada do dekoracji

 

Morele kroimy na niewielką kostkę , zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu. Morele trzeba mieszać bo łatwo się przypalają. Gdy morele wchłoną sok i będą miękkie miksujemy je blenderem na gładką masę. Gdyby morele były za kwaśne można je dosłodzić cukrem pudrem lub odrobiną miodu. Do masy morelowej wsypujemy migdały i mieszamy aż się dobrze połączą z masą. Ciepłą masą smarujemy wafla, warstwa masy morelowej powinna mieć około 1 cm. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy. Mazurek przykrywamy deską do krojenia i obciążamy żeby wafle dobrze przylgnęły do masy.

Mazurek możemy udekorować czekoladą. Ja roztopiłam po 1/2 tabliczki białej i gorzkiej czekolady. Czekoladę przełożyłam do rożka z pergaminu i wycisnęłam z czekolady świąteczny wzorek.

Mazurek kroimy na malutkie kawałki (najlepiej kwadraty o boku 2-3 cm).

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.