- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Babka cytrynowa
Posted By Ania On 1 kwietnia 2012 @ 19:10 In babki i keksy,Wielkanoc | 9 Comments
Delikatna i puszysta, o wiosennym smaku – babka cytrynowa. Orzeźwiająca propozycja na Wielkanoc. Świeżości nadaje babce cytrynowy lukier. Idealna do kawy po świątecznym obiedzie :). Ponieważ wysyłam do daleko mieszkających znajomych słodkie paczuszki na święta, upiekłam babkę w papierowych foremkach na mini panettone. Z tych proporcji wychodzi 5 takich babeczek lub jedna w normalnej formie na babę.
250 g masła (ja dałam masło roślinne)
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej dużej cytryny
sok z 1/2 cytryny
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
woda
sok z 1/2 cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i być bardzo jasna. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i skórkę cytrynową. Gdy żółtka i skórka połączą się z masą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, pod koniec mieszania wlewamy sok z cytryny. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie (łyżką!) mieszamy. Nakładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Lukier:
Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy trochę wody (ok.1/4 szklanki). Wody ma być tyle żeby cukier tylko się rozpuścił. Całość podgrzewamy i gotujemy przez chwilę. Gdy syrop trochę odparuje wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam do lukru trochę kandyzowanej (domowej) skórki pomarańczowej.
Gdy babka ostygnie wylewamy na wierzch lukier i odstawiamy do zastygnięcia.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.