Kruche supełki

Ponieważ przysyłacie maile z pytaniami gdzie jestem i co robię gdy mnie nie ma, a dzisiaj dodatkowo ‘na żywo’ Asia pogoniła mnie do roboty to wracam i piszę co u mnie :). Od świąt jestem ciągle w biegu. Udało mi się od podstaw stworzyć wreszcie nasz sklep internetowy (z nieocenioną pomocą Widma – za co mu bardzo dziękuję *). Adres sklepu to: KULKOWO.pl o szczegółach możecie doczytać w Rękodzielni.  Dużo szyję, walczę w ogródku, a w wolnych chwilach leniuchuję z herbatą otoczona poduszkami :).

Dzisiaj szybkie, kruche supełki. Przepis dostałam dawno temu od sąsiadki. Ciasto idealnie nadaje się do formowania w ciasteczka za pomocą przystawki do maszynki do mięsa :).

 

KRUCHE SUPEŁKI

 

300 g mąki krupczatki

100 g masła

100 g cukru

3 żółtka

4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Wszystkie składniki wkładamy do miski i jak najszybciej zarabiamy ciasto.  Ciasto wyrabiamy ręką ale można też użyć malaksera. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta formujemy ciasteczka. Ja uformowałam cienkie wałeczki, które zawinęłam w supełki ale do formowania ciasteczek możecie użyć przystawki do maszynki do mięsa.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Aby ciasteczka ładnie wyglądały udekorowałam je zanurzając fragment ciasteczka w roztopionej, gorzkiej czekoladzie i posypałam je posiekanymi pistacjami.

 

Wydrukuj przepis

4 komentarze

  1. 25 maja 2012 o 22:41

    Śliczne te supełki Aniu. Z pewnością pyszne:).
    Tak sobie myslałam,że masz mnóstwo pracy związanej ze sklepem. Fajnie,że już jest:).
    Oglądałam już stronkę:)
    Pozdrawiam ciepło:*

  2. Anonim
    25 maja 2012 o 22:48

    Ale fajne cudńka :)

  3. 27 maja 2012 o 08:03

    super sa i bardzo elegancko wygladaja :)

  4. 19 czerwca 2012 o 18:59

    ta czekolada na supełkach robi wrażenie :D

Leave reply

*

Back to Top