- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Masa do przekładania wafli – torciki (prawie) Pischingera :)

Posted By Ania On 10 czerwca 2012 @ 19:12 In bez pieczenia,gofry i wafle | 10 Comments

W różnych źródłach szukałam oryginalnego przepisu na tort Pischingera, ale ile przepisów tyle ‚oryginałów’ :).  Najbliższa oryginałowi podobno jest masa czekoladowo – orzechowa lub  czekoladowo – migdałowa. Niestety przepis na oryginał od 1881 roku, kiedy to cukiernik Oskar Pischinger po raz pierwszy zrobił swój tort, owiany jest tajemnicą. Dlatego dzisiaj podaję mój przepis na masę do przekładania wafli, niewiele ma wspólnego z recepturą Oskara, ale zaręczam Wam, że wafelki są  pyszne :).

 

MASA DO PRZEKŁADANIA WAFLI – TORCIK PISCHINGERA

 

1/2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

170 g masła

3 łyżki kakao

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka esencji waniliowej (ja dałam pastę waniliową)

kto lubi może do masy dodać 1/2 szklanki grubo siekanych orzechów (ja nie dodaję bo domownicy nie lubią)

1 paczka wafli tortowych

 

Masło, mleko, cukier, kakao i wanilię doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Wygodnie miesza się masę gdy rondelek jest dosyć szeroki. Gdy masa się zagotuje dosypujemy orzechy. Zdejmujemy rondelek z ognia i jednym, szybkim ruchem wsypujemy mleko w proszku. Szybko i intensywnie mieszamy aż masa się połączy i będzie gładka i jednolita. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflach składając je jak tort.

Poskładane wafle przykrywamy deską do krojenia i obciążamy do wystygnięcia. Obciążenie sprawi, że poszczególne warstwy dobrze się skleją, a wafle nie odkształcą się podczas zastygania masy.

Wafle kroimy w dowolnej wielkości kawałki.

Ilość masy z tych proporcji wystarcza mi na przełożenie masą sześciu prostokątnych wafli  o wymiarach 23 cm x 30 cm.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.