- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Lody szczawiowo – cytrynowe
Posted By Ania On 19 czerwca 2012 @ 19:44 In lody i sorbety | 17 Comments
W czasie pobytu w Warszawie gdy brałam udział w Warsztatach Smaku stołowaliśmy się w restauracji Tamka43. Jadłam tam niebywale pyszną granitę szczawiową. Jej smak był niesamowity. Nie przypuszczałam, że coś tak wspaniałego można zrobić ze szczawiu. Postanowiłam więc stanąć oko w oko z dwoma pęczkami szczawiu i zrobić lody szczawiowo – cytrynowe.
125 ml śmietany kremówki
3 żółtka
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki brązowego cukru
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 pęczki młodego szczawiu
3/4 szklanki śmietany kremówki
Do rondelka wlewamy śmietanę (125 ml), dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, miód i cukier. Mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Płyn podgrzewamy do temperatury 82 stopni C. Ja podgrzewam krem bez termometru, gdy krem jest bardzo gorący zestawiam na chwilę rondelek z ognia, mieszam intensywnie i po chwili znowu stawiam go na ogniu. Nie można zagotować kremu! Krem ogrzewamy około 15 minut, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy go do zupełnego ostygnięcia. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Aby w czasie studzenia kremu nie utworzyła się skorupka, całą powierzchnię kremu przykrywamy folią spożywczą (nie oklejamy folią miski tylko kładziemy folię bezpośrednio na krem).
Szczaw myjemy, odrywamy ogonki zostawiając same liście. Połowę zimnego kremu żółtkowego przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczaw, sok z cytryny i blenderem rozdrabniamy na jednolitą masę. Śmietanę (3/4 szklanki) ubijamy na sztywno. Łączymy razem śmietanę, krem ze szczawiem i pozostały krem żółtkowy. Próbujemy :) Jeżeli masa jest zbyt słodka możemy dodać soku z cytryny, jeżeli jest zbyt kwaśna można dodać więcej miodu.
Masę przekładamy do maszynki i kręcimy aż masa się zmrozi.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.