- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Cinnabons – cynamonowe zawijańce

Posted By Ania On 20 sierpnia 2012 @ 12:20 In drożdżowe,pieczywo | 24 Comments

Uwielbiam cynamon, a w połączeniu z drożdżowym ciastem uwielbiam podwójnie :). Dzisiaj przepis na cynamonowe zawijańce z  ciasta drożdżowego. Łatwe, szybkie, pyszne. Można je przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Do porannej kawy, ciepłe zawijańce będą idealne :).

CINNABONS  –  CYNAMONOWE ZAWIJAŃCE

 

1 szklanka ciepłego mleka

1/4 szklanki cukru

45 g świeżych drożdży

70 g bardzo miękkiego masła

3 jajka

1 łyżeczka soli

4 – 4,5 szklanki mąki

 

posypka cynamonowa:

4 łyżki cynamonu

1/3 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki soli

50 g miękkiego masła

 

Do miski miksera wlewamy całe ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zostawiamy aż zaczyn mocno się spieni i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier i połowę mąki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło i stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę. Nie musicie zużywać całej mąki. Zwykle po dodaniu 4 szklanek ciasto powinno być elastyczne i nie klejące. Ale gdy ciasto jest zbyt luźne można dodać całą mąkę.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość wykładamy je na blat wysypany mąką i wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.

Cynamon mieszamy z masłem, cukrem i solą. Miękkie masło rozcieramy w palcach i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta.  Cynamonową posypkę rozsypujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta, lekko wklepujemy żeby posypka dobrze przylegała do ciasta.

Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego brzegu. Zrolowane ciasto kroimy na ok. 5 cm kawałki.

Zawijańce układamy na blaszce, w sporych odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia. Można też blaszkę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Wtedy trzeba wyjąć je z lodówki na godzinę przez pieczeniem żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Zawijańce pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni (jeśli układacie je ciasno na blaszce i wypełniają blaszkę w całości). Jeżeli układacie zawijańce w odstępach i poszczególne bułeczki nie stykają się ze sobą to skracamy czas pieczenia do 20-25 minut.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.