- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Kartofelki (bajaderki)

Posted By Ania On 10 lutego 2013 @ 11:11 In bez pieczenia,ciasteczka | 13 Comments

Kartofelki (zwane też bajaderkami)  to coś, co w sklepach zawsze omijałam szerokim łukiem. Dawno temu pracowałam w cukierni. Nie, nie jako cukiernik :). Pomagałam w pracach biurowych i księgowości. Jednak ciekawość i chęć podglądania cukierników przy pracy powodowała, że często zaglądałam do pomieszczeń produkcyjnych. Niestety od tego czasu kupne kartofelki znalazły się na liście produktów zakazanych :).  I Wam też radzę: jeżeli kartofelki to tylko domowe :).

Domowe przepisy na kartofelki w większości zalecają użycie herbatników. Jednak w cukierniach nie używa się herbatników do produkcji kartofelków. Przeważnie głównym składnikiem są resztki ciast, pączków i drożdżówek. Spróbujcie dodać drożdżówkę albo pączki do kartofelków, smak będzie bardzo zbliżony do tych sklepowych, bo to właśnie dodatek ciasta drożdżowego nadaje kartofelkom specyficznego smaku.

Ja do zrobienia kartofelków wykorzystałam nadwyżkę pączków z Tłustego Czwartku :).

kartofelki_nm1aa 

KARTOFELKI

 

6 pączków (lekko przesuszonych)*

ok. 1/4 kostki masła

4 łyżki kakao

4 łyżki mocnego alkoholu (wódka, koniak)

2 tabliczki czekolady (u mnie deserowa)

posiekane orzechy pistacjowe do przybrania

*możecie użyć innych ciastek, drożdżówek, resztki babki – według uznania.

 

Pączki (lub inne ciasto) dzielimy na małe kawałki i umieszczamy w malakserze. Mielimy przez chwilę, dodajemy połowę masła, kakao, alkohol. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, gdy masa będzie bardzo zbita dodajemy resztę masła i ponownie miksujemy. Możecie dodać więcej alkoholu, a zamiast kakao możecie użyć kremu czekoladowego, albo orzechowego. Istotne jest aby masa była plastyczna i dobrze się formowała w kulki. Z masy formujemy niewielkie kulki i wkładamy do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy na parze albo w kąpieli wodnej. Gdy kartofelki są mocno schłodzone zanurzamy je (po jednej sztuce) w czekoladzie. Jak dobrze ochłodzicie kartofelki to czekolada będzie błyskawicznie zastygać na kartofelkach i nie będzie z nich spływać. Wierzch kartofelków posypujemy orzeszkami. Kartofelki możecie też obtoczyć w kokosie, płatkach migdałowych lub mielonych orzechach.

Jeżeli nie macie malaksera możecie przygotować kartofelki mieląc ciastka w maszynce do mięsa.

 

kartofelki_nm2aa

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.