- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Lemon Curd – angielski krem cytrynowy (bez białek)

Posted By Ania On 21 lutego 2013 @ 22:06 In bez pieczenia,masy, dodatki do ciast | 6 Comments

Lemon curd to jeden z moich ulubionych smakołyków. Kwaśny, pachnący cytryną, kremowy i delikatny. Ma wiele zastosowań. Można dodawać go do deserów, kremów, musów, wypełniać nim kruche babeczki i tarty, no i oczywiście podjadać go wprost ze słoika.

lemoncurd_nm2a

 

LEMON  CURD

 

2-3 duże cytryny

1 szklanka cukru

100 gramów masła

5 dużych żółtek

1/2 szklanki soku z cytryny

szczypta soli

 

Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę).  Z  dwóch lub trzech cytryn wyciskamy sok – powinno go być 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.

Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.

 

lemoncurd_nm3a

lemoncurd_nm1a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.