- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Lemon Curd – angielski krem cytrynowy (bez białek)
Posted By Ania On 21 lutego 2013 @ 22:06 In bez pieczenia,masy, dodatki do ciast | 6 Comments
Lemon curd to jeden z moich ulubionych smakołyków. Kwaśny, pachnący cytryną, kremowy i delikatny. Ma wiele zastosowań. Można dodawać go do deserów, kremów, musów, wypełniać nim kruche babeczki i tarty, no i oczywiście podjadać go wprost ze słoika.
2-3 duże cytryny
1 szklanka cukru
100 gramów masła
5 dużych żółtek
1/2 szklanki soku z cytryny
szczypta soli
Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę). Z dwóch lub trzech cytryn wyciskamy sok – powinno go być 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.
Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.