Jak zrobić marchewki z kruchego ciasta

Odpowiadając na Wasze pytania o marchewki z kruchego ciasta, przygotowałam tutorial czyli fotograficzną instrukcję „krok po kroku”. Marchewki są bardzo proste w wykonaniu więc zachęcam do pieczenia :).

 

Wydrukuj przepis

marchewki_nm1

Do wykonania marchewek potrzebne będą metalowe foremki w kształcie rożka lub foremki, które można wykonać własnoręcznie. Ja niestety nie mam foremek metalowych więc, do upieczenia marchewek, przygotowałam foremki sama.

Do przygotowania foremek potrzebujemy: brystol lub cienką tekturkę i folię aluminiową. Tekturkę formujemy w niewielki rożek (stożek) i owijamy folią aluminiową. Nie trzeba tekturki sklejać ponieważ folia aluminiowa utrzymuje kształt foremki.

Marchewki można upiec z kruchego ciasta albo z ciasta francuskiego, które możecie przygotować sami lub wykorzystać sklepowego gotowca.

Przepis na kruche ciasto na marchewki znajdziecie tu: KLIK KLIK

Przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1-1,5 cm. Długość pasków ciasta zależny od wielkości foremek i od tego, jakie duże chcecie upiec marchewki. Ja ucięłam ciasto na długość ok. 30 cm i po upieczeniu otrzymałam marchewki wielkości 10 cm i szerokości 3 cm. Paski ciasta zawijamy i formujemy rulonik. Starajcie się tylko zwinąć pasek ciasta i krótko toczyć rulonik, w przeciwnym razie rulonik będzie cienki i będzie się rwać przy nawijaniu  na foremkę. Rulonik powinien mieć grubość ok. 0,5 cm.

marchewki_t_nm1
Rulonik z ciasta nawijamy na foremkę. Zaczynamy nawijać od czubka. Początek rulonika dobrze jest lekko spłaszczyć wtedy dobrze będzie przylegał do czubka foremki.  Nie nawijamy ciasta na zakładkę, tylko tak aby kolejne zwoje rulonika przylegały do siebie bardzo ciasno. Koniec rulonika dobrze sklejamy z poprzednią warstwą ciasta, tak aby ciasto w czasie pieczenia nie zaczęło się rozwijać.

marchewki_t_nm2

Tak wygląda nawinięte ciasto. Jeżeli podstawę foremki dobrze wyrównacie, to marchewki będzie można piec na stojąco wtedy, po upieczeniu, ciastka będą miały idealny kształt. Jeżeli położycie marchewki na blaszce (można piec i w ten sposób) to w czasie pieczenia strona przylegająca do blaszki nieco się spłaszczy i bardziej przypiecze.

marchewki_t_nm3

Przed pieczeniem smarujemy ciasto białkiem wymieszanym z odrobiną pomarańczowego barwnika lub żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.  Na zdjęciu poniżej widzicie jak wyglądają marchewki posmarowane, przed pieczeniem, żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Marchewki posmarowane białkiem wymieszanym z pomarańczowym barwnikiem wyglądają tak: KLIK KLIK
Marchewki pieczemy do uzyskania jasno złotego koloru. Gdy brzeg ciasta (u podstawy) zacznie się rumienić wyjmujemy marchewki z pieca. Ciasto bardzo ładnie odchodzi od foremek.
marchewki_t_nm4
marchewki_t_nm5

23 komentarze

  1. 3 marca 2013 o 10:01

    rewelacyjny pomysł!:)

  2. Nataliya
    3 marca 2013 o 11:57

    Super pomysł , smakowicie wygląda:))

  3. 3 marca 2013 o 12:14

    GENIALNE!!!
    Dziękuję bardzo za dokładną instrukcję. Jakoś nie umiałam sobie tego wyobrazić.
    Teraz już wiem co znajdzie się dla mojego dwulatka na świątecznym stole!!!

    Pozdrawiam

  4. Flambir
    3 marca 2013 o 12:15

    Wow!!! Niesamowite!

  5. 3 marca 2013 o 13:14

    Dziękuję Pani Anno za te wskazówki, teraz czuję się o wiele pewniej :)
    Pomysł bardzo mi się podoba i postaram się go wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie. Anna

  6. 3 marca 2013 o 13:35

    Jest pod wrażeniem pomysłu!:)

  7. 4 marca 2013 o 17:49

    Po prostu rewelacja! :)

  8. 5 marca 2013 o 19:16

    Świetny pomysł ! na pewno zrobię na Święta :)

  9. 6 marca 2013 o 17:03

    obłędne są te marchewki :D Dziękujemy za dodanie zdjęcia!

  10. 6 marca 2013 o 20:50

    Oprócz tego, że są niesamowite i obłędne, to są po prostu piękne! Takie małe arcydzieła! Może uda nam się zrobić je na Święta :)
    Kasia i Marta

  11. 6 marca 2013 o 20:51

    No i oczywiście ogromny podziw dla autorki! Jest Pani naprawdę niesamowita!

  12. 7 marca 2013 o 23:53

    Trochę to pracochłonne ale efekt końcowy jest wspaniały :)

  13. 8 marca 2013 o 18:54

    Rewelacyjny pomysł! Na pewno spróbuję ;)

  14. Pulina
    8 marca 2013 o 19:43

    Trzeba by tylko dodać do tych wszystkich pochwał, że sama Pani tego nie wymyśliła …

    • Ania
      8 marca 2013 o 23:07

      W wpisie z przepisem na marchewki wyraźnie napisałam, że widziałam takie marchewki na zagranicznych stronach i je odtworzyłam.

  15. Jola
    8 marca 2013 o 23:41

    Jasne, najlepiej nie doczytać i się czepiać. Chyba z zazdrości, bo nie znajduję innego powodu.

  16. Pulina
    9 marca 2013 o 12:33

    Przepraszam zwracam honor ! rzeczywiscie

  17. 9 marca 2013 o 22:30

    REWELACJA!

  18. Bodzinka
    10 marca 2013 o 20:01

    Jutro zakupie ciasto francuskie i do dzieła :-)

  19. monola
    24 marca 2013 o 11:15

    super pomył :)
    ale co jest w środku , czym można je nadziewać ?

  20. Agnieszka
    5 kwietnia 2013 o 19:18

    Dzięki za instrukcję „krok po kroku”. Dziś odważyłam się i zrobiłam – wyszły tak ładne jak Twoje. Użyłam pomarańczowego barwnika z białkiem. Ciasto wyszło bardzo plastyczne i łatwo się rolowało i nawijało na foremki, które specjalnie do Twojego przepisu kupiłam na allegro. Jutro nadziewam, bo będą goście a chcę aby były chrupiące.

  21. 9 grudnia 2013 o 09:18

    Bardzo pomysłowe :). Jestem pod wrażeniem :)

Leave reply

*

Back to Top