Babka pomarańczowa – ucierana

Ten przepis dawno temu wpisałam do zeszytu i na tym poprzestałam. Długo zwlekałam z upieczeniem tej babki, bo jakoś odstraszał mnie dodatek gotowanej pomarańczy. I to był błąd!   Babka jest pyszna, wilgotna i niezwykle delikatna. Pomarańcza dodaje jej świeżości i aromatu. Polecam!

babkapomaranczowa_nm1 

BABKA  POMARAŃCZOWA  UCIERANA

 

1 pomarańcza

3/4 szklanki cukru

4 jajka

100 g masła

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Pomarańczę dokładnie myjemy w gorącej wodzie.  Z całej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy miąższ i umieszczamy w niewielkim rondelku. Dodajemy otartą skórkę i 1/4 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i gorącą pomarańczę rozdrabniamy blenderem. Do ciepłej, zmiksowanej pomarańczy wsypujemy cukier i odstawiamy na chwilę aby cukier się rozpuścił. Przestudzoną masę przelewamy do misy miksera, dodajemy masło i zaczynamy ucierać. Do masy dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając (łyżką!) dodajemy do ciasta.

Ciasto przelewamy do formy z kominkiem (proporcje na średnią foremkę) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona.

 

Wydrukuj przepis

babkapomaranczowa_nm2

5 komentarzy

  1. 14 marca 2013 o 22:31

    Wygląda znakomicie! Pięknie żółciutka babeczka:)

  2. 14 marca 2013 o 22:49

    Pycha wygląda :)

  3. 16 marca 2013 o 17:15

    Ładnie wygląda :) Ale mi narobiłaś smaku na babkę :P

  4. zorza
    7 kwietnia 2013 o 19:01

    Zrobiłam na święta i polałam czekoladą. Ciasto nr 1 :)

  5. Ania
    8 kwietnia 2013 o 06:25

    Muszę spróbować w wersji z czekoladą, bo ja najczęściej traktuję babki cukrem pudrem :)

Leave reply

*

Back to Top