Bułeczki miodowe

Miękkie, puszyste, wymieszane w jednej misce. Są delikatnie słodkie, ale nie tak jak słodkie bułki maślane albo brioszki. Przepis jest bardzo prosty więc bułeczki bez problemu przygotuje nawet mało wprawiony 'piekarz’ :).

bułeczki miodowe_nm4 bułeczki miodowe_nm2 

BUŁECZKI MIODOWE

 

40 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

80 g roztopionego masła

1/4 szklanki miodu

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

do smarowania bułeczek: 2 łyżki roztopionego masła i 1 łyżka miodu

 

Do misy miksera wlewamy całą wodę, miód i dodajemy drożdże. Mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut, gdy na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki dodajemy mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Gdy ciasto będzie tworzyć klejącą kulę i zacznie odstawać od ścianek miski dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne kilka minut. Ciasto ma odstawać od ścianek miski, w zasadzie miska powinna być prawie czysta :), ale ciasto ma być miękkie. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat lekko oprószony mąką (nie dodajemy więcej mąki) chwilę wyrabiamy. Ciasto jest miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk. Z tej ilości ciasta uformujecie około 12 bułeczek. Układając je w formie zostawcie około 2 cm odległości między bułeczkami bo sporo podrosną. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, wyrośnięte bułeczki smarujemy masłem wymieszanym z miodem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C przez 15 – 20 minut.

 

Wydrukuj przepis

bułeczki miodowe_nm1

bułeczki miodowe_nm3

bułeczki miodowe_nm5

10 komentarzy

  1. 13 maja 2013 o 18:42

    Wyglądają wspaniale ! Takie puszyste :)

  2. ola_g
    13 maja 2013 o 19:40

    Śliczne bułeczki :)
    też mam takie naczynia, ale dawno w nich nic nie piekłam, a bułek nigdy. Czy trzeba je jakoś przygotować (namoczyć w wodzie?), czy po prostu na zimnych ułożyć bułeczki i wstawić do gorącego piekarnika?

  3. Ania
    13 maja 2013 o 19:45

    Ja nie moczę ich w wodzie, wkładam do gorącego piekarnika i nic się nie dzieje.

  4. 13 maja 2013 o 19:58

    Musiały być pyszne! Jutro koniecznie muszę upiec jakieś pieczywo na kolacje :)

  5. 13 maja 2013 o 20:14

    oooo looove … same pyszności u Ciebie … ale to w normalka przecież ;)

  6. 13 maja 2013 o 20:37

    Inspiracja na całego! Uwielbiam takie domowe bułeczki. Jadłam podobne kiedyś u miłej starszej pani w Zakopanem były wybitne!! Mogłabyś powiedzieć coś więcej o formie, ta jest jakaś ceramiczna, jaka ew. mogłaby się nadawać jeszcze?

  7. Ania
    13 maja 2013 o 20:55

    Możesz upiec w zwykłej blaszce do ciasta albo w tortownicy. Te moje formy są gliniane z ceramicznym środkiem. Kupiłam je żeby mieć w czym podawać bigos na imprezach, ale idealnie się sprawdzają jako formy do pieczenia :).

  8. 13 maja 2013 o 21:17

    Miodek i bułeczki, świetny smak, taki tradycyjny, prosty, ale zawsze sprawdzony :)

  9. 13 maja 2013 o 21:20

    Piękne, złociste bułeczki,mniam:)

  10. 14 maja 2013 o 16:45

    Widze, że nie tylko mnie spodobały sie naczynia ceramiczne. Lubie takie bardzo. Bułki bardzo apetyczne. Już niedługo pierwszy tegoroczny miód.Mam ochotę na taka bułke z miodem i mlekiem, mniam :)

Leave reply

*

Back to Top