- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Tarta rabarbarowa z bezą włoską

Posted By Ania On 29 maja 2013 @ 20:57 In ciasta | 9 Comments

Wiecie, że ciasta z rabarbarem piekę od niedawna?  Ciągnące się w kompocie rabarbarowe nitki to był mój przedszkolny koszmar. Tak skutecznie mnie odstraszył od przetwarzania rabarbaru, że zapomniałam o nim na lata. Teraz to nadrabiam z nawiązką :).

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm3 

TARTA  Z RABARBAREM  I BEZĄ  WŁOSKĄ

 

3 łodygi rabarbaru

1/3 szklanki cukru kryształu

na ciasto:

450 g mąki pszennej

60 g cukru pudru

2 żółtka

200 g zimnego masła

szczypta soli

100 ml kwaśnej śmietany

na bezę włoską:

175 g cukru kryształu

3 białka

 

Ciasto:  W malakserze umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i masło (pokrojone na drobne kawałki). Miksujemy przez chwilę aż powstaną niewielkie okruchy. Dodajemy żółtka i śmietanę i krótko (do połączenia się składników) miksujemy.

Można przygotować ciasto bez użycia malaksera: Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy je razem z mąką aż utworzą się okruszki.  Dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy z okruszkami ciasta. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto.

Ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wyklejamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni do chwili aż ciasto zacznie rumienić się na brzegach. Ciasto ma być upieczone, bo tarty nie dopieka się już drugi raz.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki. Ja piekłam tartę w prostokątnej blaszce więc pocięłam rabarbar na kawałki, które miały szerokość foremki. Rabarbar umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.

Zlewamy do rondelka sok, który powstał z cukru i rabarbaru. Podgrzewamy go aż trochę odparuje i powstanie gęsty syrop. Na ciasto wykładamy rabarbar i polewamy go syropem.

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm1

Beza włoska:  Białka ubijamy. Cukier umieszczamy w rondelku, dolewamy 40 ml wody i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gotujemy syrop aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Wtedy zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na kilkanaście sekund aż przestanie się gotować. Gorący syrop wlewamy do białek, nie przerywając ubijania. Syrop wlewamy cienkim strumieniem i ciągle ubijamy aż białka zrobią się białe i lśniące. Po dodaniu całego syropu białka ubijamy jeszcze około 15 minut, do chwili aż trochę ostygną.

Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na rabarbar. Tartę wypełnioną bezą zapiekamy w piekarniku  przez kilka minut pod rozgrzaną górną grzałką. Musicie pilnować bezy bo brązowieje bardzo szybko. Można też podpiec wierzchołki bezy używając palnika.

 

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.