Mini tarty z rabarbarem i jagodami

Sezon rabarbarowy w pełni :). U mnie Na Miotle też rabarbarowo :). Dzisiaj przepis na mini tarty z rabarbarem i jagodami. Świeże jagody jeszcze nie są dostępne, ale mrożone sprawdziły się doskonale.

mini tarty z rabarbarem i jagodami_nm4 

MINI TARTY Z RABARBAREM I JAGODAMI

 

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

200 g masła

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki zimnej wody

2 – 3 łodygi rabarbaru

1 szklanka jagód mrożonych

1/3 szklanka cukru

 

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Możecie zrobić to nożem albo użyć malaksera. Gdy mąka z masłem połączy się w spore okruchy dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.  Ciasto formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Wyjmujemy upieczony rabarbar i miażdżymy go widelcem. Robimy to niezbyt dokładnie, powinny zostać niewielkie kawałki rabarbaru. Jagody łączymy z rabarbarem.

Foremki na mini tarty wypełniamy ciastem rozwałkowanym na grubość 0,5 cm. Zostawiamy część ciasta do przykrycia wierzchu tart. Ja nacięłam ciasto specjalnym wałkiem do nacinania ciasta, ale możecie pociąć ciasto na paski i ułożyć je w formie kratki.

Ciasto podpiekamy przez 10 – 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce. Z pozostawionej części ciasta układamy na owocach kratkę. Tarty zapiekamy przez 20 minut, ciasto na brzegach powinno być lekko zrumienione.

Przed podaniem posypujemy tarty cukrem pudrem.

Mini tarty są pyszne na ciepło, możecie odgrzać je na drugi dzień w kuchence mikrofalowej.

 

Wydrukuj przepis

mini tarty z rabarbarem i jagodami_nm3

mini tarty z rabarbarem i jagodami_nm1

9 komentarzy

  1. 5 czerwca 2013 o 21:40

    Małe cudeńka! :D

  2. 6 czerwca 2013 o 14:53

    Wspaniałe!

  3. 7 czerwca 2013 o 14:02

    Rabarbaru z jagodami chyba nigdy nie jadłam, idea podoba mi się bardzo :)

  4. 7 czerwca 2013 o 20:47

    Ale nabrałem ochoty na ciasto ze świeżych owoców

  5. 7 czerwca 2013 o 21:05

    Rabarbar z jagodami? Wow :)

  6. Lemon
    7 lipca 2013 o 14:13

    Nie rozumiem, po co blokować kopiowanie z bloga. Czym to się różni od przepisania tego przepisu? Poza utrudnieniem dla czytelników niewiele to zmienia.

  7. Ania
    7 lipca 2013 o 16:48

    Każdy przepis można pobrać i wydrukować w pdf, na końcu posta jest odnośnik. A blokowanie kopiowania ma głównie na celu utrudnienie kopiowania zdjęć i wykorzystywania ich bez mojej zgody.

  8. 18 lipca 2013 o 10:35

    Z tym kopiowaniem zdjęć to super sprawa sama miałam sytuację ze jeden z portali dziecięcych zgłosił się do mnie że moje zdjęcie (był znak wodny) zostało zgłoszone przez trzecią osobę do konkursu ….

  9. Ania
    18 lipca 2013 o 12:41

    Ja kiedyś zaczęłam szukać moich zdjęć w sieci, przy prawie 100 zrezygnowałam z dalszych poszukiwań :( zdjęcie pizzy skopiowano chyba 20 razy. Oczywiście bez podania źródła :/

Leave reply

*

Back to Top