- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Sorbet cytrynowo – imbirowy
Posted By Ania On 26 czerwca 2013 @ 06:55 In lody i sorbety | 2 Comments
Nareszcie lato! Czas po pracy spędzam więc w ogródku i na pieczenie ciast nie starcza mi już czasu :). Dodatkowo w domu walka z kilogramami więc wiecie… lekko nie jest :). Dla osłody i ochłody przygotowałam dzisiaj sorbet cytrynowo – imbirowy. Bardzo orzeźwiający, kwaskowy i pyszny.
1 szklanka soku z cytryny (ze świeżych owoców)
skórka otarta z 1 cytryny
10 – 15 plasterków świeżego imbiru
1/2 szklanki cukru (możecie dać więcej jeżeli nie chcecie otrzymać zbyt kwaśnego sorbetu)
1 szklanka wody
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny płyn przecedzamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).
Sorbet kręcimy w maszynce do lodów, będzie wtedy gładki i nie będą wyczuwalne grudki lodu.
Sorbet możecie przygotować bez maszynki do lodów. Ochłodzony płyn przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny miksujemy masę blenderem albo rozdrabniamy widelcem. Powtarzamy te czynności kilkakrotnie, w przeciwnym razie płyn zamarznie na kość i nie będzie można wyjąć go z pudełka.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.