- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Pierniczki Katarzynki

Posted By Ania On 17 grudnia 2013 @ 20:20 In kalendarz adwentowy,pierniki | 1 Comment

Ciasto dojrzewające nadaje się też doskonale na pierniczki Katarzynki. Pierniczki są delikatne i rozpływają się w ustach. Jeżeli nie macie foremki “katarzynkowej” możecie użyć foremki w dowolnym kształcie. Ja mam foremkę ”katarzynkową” w dwóch rozmiarach. Większe Katarzynki pokryłam lukrem, mniejszych nie lukrowałam.

katarzynki_nm1 

PIERNICZKI KATARZYNKI

 
ciasto dojrzewające z tego przepisu
 
lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, woda – tylko tyle ile wchłonie cukier, w małym rondelku doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2- 3 minuty.

Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Foremką wycinamy drobne pierniczki. Pierniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 8-12 minut (im drobniejsze pierniczki tym krótszy czas pieczenia).

Gdy pierniczki wystygną smarujemy je, z pomocą pędzelka, letnim lukrem.

Pierniczki zamykamy w puszce, powinny zmięknąć po 1-2 dniach.

 

katarzynki_nm3

katarzynki_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.