- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Paszteciki
Posted By Ania On 17 grudnia 2013 @ 20:55 In kalendarz adwentowy,na słono | 2 Comments
Paszteciki z tego przepisu piekę od dawna. Są bardzo kruche i delikatne. Można wypełnić je nadzieniem z mielonego mięsa, z grzybów lub z kiszonej kapusty z grzybami. Paszteciki z tego przepisu będą idealnym dodatkiem do świątecznego barszczu. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej, zawinąć w ciasto nadzienie i tak przechować w lodówce. Możecie też upiec paszteciki wcześniej, gotowe trzymać w lodówce 2-3 dni i przed samym podaniem podgrzać je w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
300 g mąki
200 g zimnego masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
białko do smarowania ciasta
dowolne nadzienie
Wszystkie składniki ciasta (na początku dajemy 1 łyżkę śmietany) miksujemy w malakserze. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć dodajemy drugą łyżkę śmietany. Gdy ciasto połączy się i utworzy kulę owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto jest klejące. Aby je bez problemu rozwałkować dobrze jest wałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką i z pomocą folii łatwiej będzie zwinąć ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Na ciasto nakładamy farsz i zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Zrolowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Jeżeli przygotowujecie ciasto wcześniej może ono czekać w lodówce 2 dni na upieczenie.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto białkiem i kroimy je na kawałki.
Paszteciki pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C do chwili gdy ciasto zacznie rumienić się z wierzchu. W czasie pieczenia może się wytopić trochę masła, ale nie wpływa to ani na smak ani na zmianę kształtu pasztecików.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.