Jeżeli lubicie małe bułeczki z masłem smakowym to ten przepis jest właśnie dla Was :). Bułeczki są proste w wykonaniu, możecie je upiec od razu po wyrośnięciu lub zostawić ciasto na noc w lodówce i upiec bułeczki dopiero rano, na śniadanie. Do bułeczek zrobiłam masło w czterech smakach: pomidorowe, bazyliowe, czosnkowe i musztardowe z curry. Masło podałam w mini słoiczkach (WECK), mają zaledwie 80 ml i są urocze :).
(proporcje na ok. 25 bułeczek o średnicy 5-6 cm)
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju rośłinnego
1/4 łyżeczki soli
250 ml mleka (lub maślanki)
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
jajko do smarowania bułeczek
Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy na wolnych obrotach, na gładkie i lśniące ciasto. Miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto, kilkoma ruchami zarabiamy ciasto i rozpłaszczamy je rękami na grubość 3 cm. Z ciasta wycinamy małe bułeczki (foremką lub kieliszkiem ok. 4 cm średnicy). Bułeczki układamy na blasze, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 195 stopni.
100 g masła
1/4 szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki żółtego sera, startego na najdrobniejszych oczkach tarki
sól do smaku
100 g masła
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki musztardy
1/4 łyżeczki curry
sól do smaku
piękne dzięki, smacznościowo wygląda… muszę wypróbować
bułeczki będą u mnie jutro;)
wyglądają pysznie!
gdzie można kupić takie mini słoiczki?
masło też było miksowane?
A takie słoiczki gdzie kupiłaś? Szukam takich małych na pasty do chleba :):)
Słoiczki mam z firmy WECK, dostępne w sklepie internetowym :)
Dziękuje za szybką odp. Pozdrawiam:)
Jakie piękne zdjęcia!
Masła nie miksowałam, wymieszałam widelcem.
Wypróbowałam, bułeczki smaczne i nie pracochłonne. Bardzo proszę sprecyzuj tylko czy twoje szklanki mają pojemność 230 ml czy 250 ml. Pozdrawiam Jaga
Używam miarek, szklanka ma 250 ml.
ale bym zjadła… <3
Dzięki Aniu.
Domowe pieczywo jest najlepsze!
bułeczki zrobiłam
są re we la cyj ne!!!
zniknęły wszystkie, nie miałam możliwości przekonać się czy na drugi dzień też są takie mięciutkie i puszyste
U mnie też znikają tego samego dnia :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki