Sernik chałwowy

Ciężki i zwarty, ale jednocześnie delikatny i kremowy. O zdecydowanym smaku chałwy i wbrew oczekiwaniom nie bardzo słodki. Ciekawe połączenie smaku dla wielbicieli serników i chałwy.

sernik chalwowy_nm1 

SERNIK  CHAŁWOWY

 

800 g sera twarogowego

300 g chałwy

1 1/2 szklanki cukru pudru

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej

100 g masła

300 g herbatników

1 łyżka kakao

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Najlepiej zrobić to w malakserze. Gdy herbatniki będą miały konsystencję drobnego piasku dodajemy kakao i masło. Chwilę miksujemy i wykładamy masę na spód formy, w której będziemy piec sernik. Ja piekłam w kwadratowej blaszce o wymiarach 25 x 25 cm (blaszkę dodatkowo wyłożyłam pergaminem).

Ser, chałwę, cukier, mąkę i wanilię miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po 1 jajku. Po dodaniu każdego jajka miksujemy kilka sekund (nie dłużej) aż jajko połączy się z masą serową. Masę serową wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię sernika. Ciasto pieczemy w temperaturze 155-160 stopni przez ok. 60 minut.

Wydrukuj przepis

sernik chalwowy_nm2

7 komentarzy

  1. 10 marca 2014 o 20:52

    Czyli ten sernik jest stworzony dla mnie :)

  2. Monika75
    11 marca 2014 o 15:52

    mój Tata uwielbia chałwę i z pewnością będzie Mu smakował ten sernik
    dziękuję za przepis :)

  3. kasia
    12 marca 2014 o 07:04

    Aniu, jakie herbatniki użyłaś?

    • Ania
      1 kwietnia 2014 o 12:16

      Najczęściej używam herbatników typu petitki, ale czasem daję pól na pół z korzennymi.

  4. 17 marca 2014 o 08:07

    Jest piękny. Robiłam chałwowy, bardzo nam smakował.
    Ślicznie u Ciebie wygląda. :)

  5. Ewa
    24 marca 2014 o 17:58

    Twoje wypieki zawsze mnie wprowadzają w zachwyt, żeby nie powiedzieć w osłupienie :) że można coś tak wspaniałego zrobić … mam na myśli wszystkie wpisy…

  6. Ania
    1 kwietnia 2014 o 12:16

    Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa :)

Leave reply

*

Back to Top