Ciężki i zwarty, ale jednocześnie delikatny i kremowy. O zdecydowanym smaku chałwy i wbrew oczekiwaniom nie bardzo słodki. Ciekawe połączenie smaku dla wielbicieli serników i chałwy.
800 g sera twarogowego
300 g chałwy
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty (lub esencji) waniliowej
100 g masła
300 g herbatników
1 łyżka kakao
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Najlepiej zrobić to w malakserze. Gdy herbatniki będą miały konsystencję drobnego piasku dodajemy kakao i masło. Chwilę miksujemy i wykładamy masę na spód formy, w której będziemy piec sernik. Ja piekłam w kwadratowej blaszce o wymiarach 25 x 25 cm (blaszkę dodatkowo wyłożyłam pergaminem).
Ser, chałwę, cukier, mąkę i wanilię miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po 1 jajku. Po dodaniu każdego jajka miksujemy kilka sekund (nie dłużej) aż jajko połączy się z masą serową. Masę serową wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię sernika. Ciasto pieczemy w temperaturze 155-160 stopni przez ok. 60 minut.
Czyli ten sernik jest stworzony dla mnie :)
mój Tata uwielbia chałwę i z pewnością będzie Mu smakował ten sernik
dziękuję za przepis :)
Aniu, jakie herbatniki użyłaś?
Najczęściej używam herbatników typu petitki, ale czasem daję pól na pół z korzennymi.
Jest piękny. Robiłam chałwowy, bardzo nam smakował.
Ślicznie u Ciebie wygląda. :)
Twoje wypieki zawsze mnie wprowadzają w zachwyt, żeby nie powiedzieć w osłupienie :) że można coś tak wspaniałego zrobić … mam na myśli wszystkie wpisy…
Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki