- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Granola (2)
Posted By Ania On 16 marca 2014 @ 09:31 In bez pieczenia | 9 Comments
Tak naprawdę tyle jest przepisów na granolę ile ludzi, którzy ją przygotowują. Granola to pełna dowolność w mieszaniu ziaren i płatków. Istotny jest tylko sposób przygotowania czyli powolne prażenie ziaren z dodatkiem miodu (czasem tłuszczu – ja go pomijam), bo to przesądza o tym, że będzie to granola, a nie musli (mieszanka ziaren, płatków i dodatków bez prażenia, bez miodu, bez tłuszczu).
Wcześniejszy przepis na granolę znajdziecie w tym wpisie.
Przepis na batoniki z granoli znajdziecie w tym wpisie.
2 szklanki płatków owsianych (ja dałam drobne)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/4 szklanki nasion lnu
1/4 szklanki czarnego sezamu
1 szklanka pestek dyni
1/2 szklanki miodu
Wszystkie sypkie składniki wysypujemy na patelnię (ja robię granolę w woku) i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy ziarna będą gorące i zaczną lekko rumienić się na spodzie dodajemy miód. Mieszamy długo i bardzo dokładnie. Miód powinien wsiąknąć w ziarna, a konsystencja granoli powinna być jednolita i sypka. Trzeba tak długo mieszać granolę na małym ogniu, aby nie było w niej dużych kawałków zlepionych miodem. Granolę odstawiamy do ostygnięcia. W czasie studzenia mieszamy kilka razy granolę aby miała jednolitą i sypką konsystencję.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.