Zabawa w lukrowanie pierników i ciasteczek korzennych rozpoczęta. Aby rozpocząć zabawę wystarczy cukier puder, białko, barwniki spożywcze i pergamin. Białko mieszamy z cukrem (koniecznie przesianym przez sitko żeby grudki cukru nie zatykały pergaminowej tutki), dodajemy barwników. Z pergaminu formujemy rożek i wkładamy do środka lukier. Lukier można najpierw włożyć do woreczka, zawinąć woreczek na węzeł, odciąć róg i woreczek z lukrem włożyć do pergaminowej tutki – taki zabieg pozwoli zapobiec wyciekaniu lukru górą. Teraz można zabrać się za lukrowanie :)
wszystkie piekne ale żabki wymiatają !! :-D
zamawiam sobie dwie sztuki raz dwa zaklepane ! :-D
:66:
To co? dorabiać żabek? :)
koniecznie dorabiać żabki!!! sa obłędne!!
widząc twoje moi chłopcy teraz żądają dorobienia autek, dobrze że rano zrobiłam ciasto i teraz chłodzi sie w lodówce :-)
dorabiac i to juz !! :-D
ja chcę wszystkie :w00t:
zarąbiste są :D
slicznosci!szczeka mi opadla z wrazenia! :-)
miło mi, że Wam się podobają :). Dzisiaj dalsza część pieczenia – zarobiłam kolejne ciasto :). Zastanawiam się czy wszystko ze mną w porządku :). Cała kuchnia zastawiona puszkami z piernikami. Ale co tam …
A te pierniczki podziwiałam chyba w galerii potraw o ile dobrze pamiętam:)
te z białym lukrem były na http://www.cafeart.pl, w galerii był chyba tylko domek piernikowy :). Wstyd się przyznać ale nie pamiętam :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki