Jeżeli zastanawiacie się czy połączenie marchewki z rabarbarem to dobry pomysł, to z czystym sumieniem mówię Wam, że tak! Ciasto jest delikatne i puszyste, słodkie lecz słodycz równoważy kwaskowaty rabarbar. Bardzo smaczne!
4 łodygi rabarbaru
1/2 szklanki cukru (do rabarbaru)
125 g masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Cukier (1/2 szklanki) wsypujemy na patelnię, skrapiamy wodą (tylko tyle ile wsiąknie cukier) i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Do gotującego syropu wrzucamy rabarbar i smażymy do chwili gdy rabarbar będzie miękki. Na dno formy (najlepiej tortownicy, wtedy będzie łatwiej wyjąć ciasto po upieczeniu) wykładamy rabarbar.
Masło ucieramy z cukrem, gdy masa będzie gładka dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania wsypujemy marchewkę. Na rabarbar wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i lekko uderzamy formą o blat.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Ja upiekłam ciasto w małej tortownicy (20 cm) z kominem. Jeżeli chcecie upiec w większej formie wystarczy zwiększyć ilość składników. Ciasto pieczone w formie bez komina będzie piekło się nieco dłużej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę czekamy aż odparuje, przykrywamy talerzem i odwracamy ciasto do góry nogami. Ostukujemy łyżką dno formy, otwieramy obręcz tortownicy, zdejmujemy ją delikatnie i zdejmujemy dno formy. Jeżeli rabarbar nie odejdzie idealnie od dna wyskrobcie go z tortownicy i wygładźcie łyżką masę rabarbarową.
Ja polałam ciasto lukrem zrobionym z cukru pudru roztartego z odrobiną wody.
Wygląda bardzo smakowicie :)
Ależ musi być pyszne! Pięknie wygląda, aż chce się lizać ekran :)
Pozdrawiam ciepło.
Ciekawy przepis. Kiedyś robiłam ciasto marchewkowe ale mi nie wyszło. Straszna klucha się zrobiła i trochę się zraziłam ale Twoje wygląda tak kusząco…
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki