- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Babeczki z budyniem

Posted By Ania On 5 lutego 2008 @ 19:34 In muffiny i babeczki | 19 Comments

Wczoraj wieczorem Nika mi zawróciła w głowie babeczkami z budyniem. Tak apetycznie wyglądały, że musiałam je upiec. Natychmiast! Wstałam od komputera i w ciągu 40 minut powstały takie oto babeczki. Jako, że nie mam foremek do babeczek upiekłam je w formie do mini muffinek. Wyszły malutkie i bardzo zgrabne. I niebywale smaczne.

babeczki-budyniowe2-015.jpg

 

BABECZKI Z BUDYNIEM

 

30 dag mąki

15 dag masła

5 dag cukru pudru

2 łyżki śmietany

3 żółtka

 

Wszystkie składniki ciasta zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na mini babeczki (lub jak w moim przypadku na mini muffiny). Z ciasta wykrawamy także krążki do “zamknięcia” babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.

 

BUDYŃ

 

można użyć dowolnego budyniu z torebki lub przygotować budyń samodzielnie

2 żółtka

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 1/2 szklanki mleka

1/2 laski wanilii

 

Żółtka rozcieramy, w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu i wlewamy mleko ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia.

Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je “do góry nogami” i posypujemy cukrem pudrem.

 

babeczki-budyniowe2-031.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.