Nasz ogródkowy sąsiad, Pan Tadeusz, najstarszy działkowicz, zarządził zbiór gruszek na 10 września. Ponieważ mało kto jest w stanie sprzeciwić się naszemu sąsiadowi to wszystkie gruszki zostały zebrane :). Część gruszek zjadam zapiekanych z serem pleśniowym, figami i oliwą z chilli, a dla Was przygotowałam szybkie ciasto ucierane z gruszkami.
Ciasto z gruszkami
125 g miękkiego masła
3 jajka
5 łyżek mleka
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
szczypta soli
4 gruszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy mleko i po jednym żółtku. Ucieranie brązowego cukru trwa nieco dłużej niż ucieranie białego cukru więc trzeba trochę czasu aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy najpierw 1/3 objętości piany i mieszamy żeby rozluźnić masę, gdy masa będzie jednolita dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką (lub szpatułką).
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cząstki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, do blaszki przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy gruszki (nie dociskamy gruszek!).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, pieczemy do chwili gdy ciasto zacznie się rumienić. Zwykle trwa to około 40-45 minut jednak proponuję sprawdzać patyczkiem bo czas pieczenia zależy też od grubości gruszkowej warstwy.
Proporcje składników wystarczą do upieczenia małej blaszki ciasta (23 x 15 cm).
Gruszki zawsze mile widziane :D
Leave reply